fredag 14 mars 2008

Tai Chi funkar bra på Skeppsholmen – det här är väl egentligen ingen blogg, men eftersom min inspiration är lika med noll ikväll får det blir såhär

Det är hans oas. Den lilla holmen mitt i storstan. Det är på Skeppsholmen som Thomas allra helst tränar sin Tai Chi. Och finner balans i vardagens stress.

För 17 år sedan började Thomas träna karate. Det var hård träning där det krävdes stenhård disciplin. Han ville bli fysisk starkare samtidigt som han kände att något fattades i livet. Tuff träning och ännu mer vilja gav honom ett svart bälte. Samtidigt började han intressera sig för den österländska filosofin. Något år efter bältestriumfen, lämnade han karaten för att gå över till den mjukare formen Tai Chi, som är en form av Qigong.

Tai Chi och Qigong är egentligen samma sak. Qigong är ett samlingsnamn för massor av olika träningformer där man manipulerar med kroppens energi. Tai Chi är en av dem. Många menar att Tai Chi är den bästa formen av Qigong. Tai Chi är, helt enkelt, Qigong när den är som allra bäst.

- Jag hävdar att karate i stort sett bara är yttre träning. Det är kanske lite vågat att säga så, men det är min uppfattning. Hård karateträning sliter ut kroppen, och det är väl inte det vi vill med träning, säger Thomas.

Han förklarar att när man bara tränar yttre träning och bygger muskler, gör man det på bekostnad av den inre energin och det är den som styr organen. Då bryter man bara ner kroppen. Det är balans mellan yttre och inre träning som vi behöver.

- De flesta människor befinner sig i ett brus av stress och behöver balansera kroppens energier. Varje dag ockuperar vi våra sinnen med saker vi måste göra och saker vi måste ha, då är det lätt at vi tappar kontakten med naturen, säger Thomas.

Sin Tai Chi tränar Thomas gärna utomhus när det är fint väder. Och då är Skeppsholmen en av hans favoritplatser. En liten ö mitt i storstadens vimmel. Kan det bli bättre? Där har man ju allt. Han varnar dock för att träna när det blåser; då blir man bara stressad. Men att stå på Skeppsholmen en varm och härlig dag, med den vackra utsikten framför sig och köra sin Tai Chiform, det kan man leva på en hel vinter, lovar Thomas.

- En sak är viktig att veta, att ju mindre rörelserna blir, när det knappt syns att man rör sig… Då har man kommit till en hög nivå i sin träning, säger Thomas.

Han visar en rörelse. Han liksom flyter med. Rör sig lika stilla som en gren i måttlig bris.

- Vet du, jag känner mig så jäkla stark efteråt, utbrister Thomas.

Stress är en orsak till en hel del sjukdomar. När livet springer på för mycket, behövs det, helt klart, en stunds avkoppling varje dag. Att köra igenom en Tai Chiform behöver bara ta trettio minuter – och kanske kan den få dig att må bättre? Och få lite mer balans i livet.

Som Augustinus lär ha sagt någon gång: Människor reser för att förundras över höga berg, forsande floder, mäktiga vågor, vidsträckta hav och stjärnornas ringdans… Och de går förbi sig själva utan att förundras.

Thomas råd till dig som vill börja med Tai Chi är att gå till en utbildad lärare de första tio gångerna. Just för att lära dig teknikerna korrekt. Därefter kan du formen och du kan köra den var som helst, när du själv vill. Kanske just på Skeppsholmen en dag nu i sommar, för att sedan bege dig ut i den dallrande storstaden med ny energi. För den väntar där, bara runt hörnet så att säga. Storstaden alltså.

(En liten intervju jag gjorde för drygt ett år sedan i ett helt annat syfte.)

Inga kommentarer:

Copyright ©  2007-2008. Alla rättigheter förbehållna.